Producenci

Zaloguj się

Platany …..co to są te platany?

Platany …..co to są te platany? 🍌🍌🍌

 

Platany nazywane również plantanami lub bananami warzywnymi przypominają na pierwszy rzut oka, banany. W Polsce nie są jeszcze bardzo popularne. Co mam nadzieję niebawem się zmieni 😀


Platan w zależności od tego, jak bardzo jest dojrzały, może być zielony, żółty lub „czarny”:
1. Zielony: niesłodki, pełen skrobi niczym ziemniak, nadaje się do robienia placków, chipsów … Po pewnym czasie zielony platan zaczyna żółknąć.
2. Żółty: Zawiera mniej skrobi i więcej cukrów prostych niż platan zielony, nadaje się do naleśników oraz ciast.
3. Czarny: Bardzo słodki. Jego czarna barwa, nie oznacza, że jest zepsuty. W tej formie platan najlepiej sprawdzi się do przygotowania deserów, słodkich kremów, czy lodów.

Najczęściej spożywa się je po obróbce cieplnej. Smażone, pieczone, gotowane oraz grillowane zarówno obrane jak i w skórce. Platany nie nadają się do jedzenia na surowo. Najsmaczniejsze są mocno dojrzałe. Wyglądają wówczas jak mocno przejrzałe banany, ich skórka jest wtedy żółta z brązowymi plamami.
Platany zawierają dużo skrobi oraz dostarczają potrzebnej na co dzień energii. Mają sporo błonnika, witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B – szczególnie B6. Zawierają też dużo potasu (więcej niż normalne banany) oraz żelazo i magnez. W przeciwieństwie do ziemniaków i wielu zbóż mają niski indeks glikemiczny co sprawia że czujemy się bardziej nasyceni i nie mamy napadów głodu wkrótce po posiłku.


Jest wiele sposobów na wykorzystanie platanów które będziemy systematycznie publikować :-)

 

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (POCZTEX(KURIER 48)) już od 250,00 zł.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Wersje językowe

Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe